Sedan 1800-talet räknas belgisk choklad som världens bästa. Belgisk choklad måste innehålla en hög halt kakaosmör och ha högsta kvalité på sockret. Bönorna rostas och finmals efter eget recept och odlingarna övervakas av egen personal på plats. Forasterobönan heter bönan som har drygt 80% av världsmarknaden.
Den är mycket tålig och ger en hög avkastning.
Kakaobönan innehåller: 50% fett, 20-25% kolhydrater, 15-20% protein, 1,5% teobromin, 5% vatten, 3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin.
Choklad innehåller en mycket liten mängd koffein. Det huvudsakliga stimulerande ämnet är teobromin och innehåller också samma typ av antioxidanter som finns i rött vin. Antioxidanterna kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. I choklad finns också serotonin som ska ha samma goda inverkan på humöret som solljus.
Mörk choklad
Mörk choklad är en chokladsort som måste innehålla minst 35 % kakaomassa, socker och kakaosmör (Dala Choklad jobbar med 62 respektive 70%). Mörk choklad
i rimliga mängder sägs kunna minska risken för hjärt och kärl-sjukdomar.
Vit choklad
Vit choklad tillverkas av kakaosmör, socker och mjölkpulver och innehåller inget kakaopulver. Färgen är gräddvit.
Ljus choklad/Mjölkchoklad
Innehåller minst 30 % kakao. Mjölkchoklad innehåller mjölkpulver. Dala Choklads ljusa choklad har en kakaohalt på ca 34%.
Ekologisk choklad
Vill Ni beställa ekologisk choklad, kontakta oss.
Råvarorna är de bästa tänkbara och valda med stor omsorg.
Chokladråvaran kommer från Belgien och håller en mycket hög kvalitet.
Vanligast är mörk choklad som består av ca 62 eller 70 % ren kakao och vi använder även ljus och vit choklad.
Mörk choklad
Kakaomassa
Socker
Kakaosmör
Äkta vanilj
Emulgator: soyalecitin
Kakaohalt: minst 62%.
Kan innehålla spår av laktos och mjölkprotein.
Ljus choklad
Kakaomassa
Socker
Mjölkpulver
Kakaosmör
Emulgator: soyalecitin
Kakaohalt: minst 33,5%.
Äkta vanilj
Vit choklad
Socker
Kakaosmör
Äkta vanilj
Mjölkpulver
Emulgator: soyalecitin
Chokladen kan innehålla spår av nötter och mandel.
Choklad - förvaring
Chokladen bör förvaras torrt och svalt mellan 10 och 18 grader.
Hållbarheten för mörk choklad är ca 12 månader medan den ljusa
chokladen har en hållbarhet på ca 6 månader.
Innehållsdeklaration - choklad
KONTAKTA OSS
Adress: Badhusgatan 7, 79531 Rättvik
Email: dalachoklad@dalachoklad.se
Telefon: 070-2221016
ÖPPETTIDER
Måndag - fredag | 12:00 - 16.00
Eller efter överenskommelse.
© Copyright. All Rights Reserved.