Om choklad

Om choklad

Sedan 1800-talet räknas belgisk choklad som världens bästa. Belgisk choklad måste innehålla en hög halt kakaosmör och ha högsta kvalité på sockret. Bönorna rostas och finmals efter eget recept och odlingarna övervakas av egen personal på plats. Forasterobönan heter bönan som har drygt 80% av världsmarknaden.

Den är mycket tålig och ger en hög avkastning.


Kakaobönan innehåller: 50% fett, 20-25% kolhydrater, 15-20% protein, 1,5% teobromin, 5% vatten, 3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin.


Choklad innehåller en mycket liten mängd koffein. Det huvudsakliga stimulerande ämnet är teobromin och innehåller också samma typ av antioxidanter som finns i rött vin. Antioxidanterna kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. I choklad finns också serotonin som ska ha samma goda inverkan på humöret som solljus.


Mörk choklad

Mörk choklad är en chokladsort som måste innehålla minst 35 % kakaomassa, socker och kakaosmör (Dala Choklad jobbar med 62 respektive 70%). Mörk choklad

i rimliga mängder sägs kunna minska risken för hjärt och kärl-sjukdomar.


Vit choklad

Vit choklad tillverkas av kakaosmör, socker och mjölkpulver och innehåller inget kakaopulver. Färgen är gräddvit.


Ljus choklad/Mjölkchoklad

Innehåller minst 30 % kakao. Mjölkchoklad innehåller mjölkpulver. Dala Choklads ljusa choklad har en kakaohalt på ca 34%.


Ekologisk choklad

Vill Ni beställa ekologisk choklad, kontakta oss.

Råvarorna är de bästa tänkbara och valda med stor omsorg.

Chokladråvaran kommer från Belgien och håller en mycket hög kvalitet.

Vanligast är mörk choklad som består av ca 62 eller 70 % ren kakao och vi använder även ljus och vit choklad.


Mörk choklad

Kakaomassa

Socker

Kakaosmör

Äkta vanilj

Emulgator: soyalecitin

Kakaohalt: minst 62%.

Kan innehålla spår av laktos och mjölkprotein.


Ljus choklad

Kakaomassa

Socker

Mjölkpulver

Kakaosmör

Emulgator: soyalecitin

Kakaohalt: minst 33,5%.

Äkta vanilj


Vit choklad

Socker

Kakaosmör

Äkta vanilj

Mjölkpulver

Emulgator: soyalecitin


Chokladen kan innehålla spår av nötter och mandel.



Choklad - förvaring

Chokladen bör förvaras torrt och svalt mellan 10 och 18 grader.

Hållbarheten för mörk choklad är ca 12 månader medan den ljusa

chokladen har en hållbarhet på ca 6 månader.

Innehållsdeklaration - choklad

KONTAKTA OSS


Adress: Badhusgatan 7, 79531 Rättvik

Email: dalachoklad@dalachoklad.se

Telefon: 070-2221016

ÖPPETTIDER


Måndag - fredag     |  12:00 - 16.00 

Eller efter överenskommelse.

© Copyright. All Rights Reserved.